POGOSTA VPRAŠANJA
Ali je Telovadnica fitnes?

Če predpostavljamo, da je termin fitnes, prostor napolnjen s trenažerji, kardio napravami in prostimi utežmi, kjer lahko ljudje prosto, brez nadzora usposobljenega inštruktorja trenirajo, potem NE, telovadnica ni fitnes, ker nima trenažerjev in kardio naprav. Telovadnica je prostor, kjer se treningi izvajajo pod konstantnim nadzorom inštruktorja s pripomočki, kot so uteži, trx-si, elastike, ravnotežni rekviziti. S tem je zagotovljen varen in učinkovit trening.

Ali je Telovadnica prostor, kjer lahko povečam mišično maso?

Sami treningi, ki se izvajajo v Telovadnici v osnovi niso namenjene povečanju mišične mase, je pa do določene mere tudi to možno na traningih, kot sta body pump in 3FT. Za striktno povečanje mišične mase se priporoča osebno trenerstvo, kjer trener prilagodi program tako, da je ta cilj možno doseči.

Ali lahko v Telovadnici shujšam?

Absolutno! Vsi treningi so namenjene izgubljanju maščobne mase. In ne samo da boste shujšali, tudi telo bo postalo lepše oblikovano in bolj čvrsto.

Ne želim večjih mišic, želim pa lepo oblikovano telo. Kaj naj storim?

Efekta velikih mišic se običajno bojijo ženske, vendar je strah odveč, saj ženske že tako ali tako zaradi hormonske sestave zelo težko pridobijo na mišični masi, poleg tega pa noben od treningov v Telovadnici ni striktno namenjen povečevanju mišične mase. Cilj je predvsem zmanjšati odstotek maščobne mase in učvrstiti mišice tj. jim dati tonus, kar prinese lepši izgled telesu.

Ali je trening 5x tedensko dovolj, da bom dosegel/la željen rezultat?

Za marsikoga je trening v takšnem obsegu preveč, predvsem na začetku. Telo potrebuje za optimalen rezultat poleg treninga tudi počitek in pravilen vnos hranil. Brez slednjih tudi najboljši trening ne more prinesti željenih rezultatov. Sčasoma lahko nato povečujemo količino treningov, ni pa nujno. Bolj kot količina treningov je pomembna intenzivnost.

Kolikokrat na teden bi priporočali treninge?

Za začetek bi bil trening 2-3x tedensko, z enodnevnim počitkom vmes, več kot dovolj. Glede na cilje je potrebno nato samo določiti primerne kombinacije treningov ter upoštevati osnovna navodila prehranjevanja.

Kaj bi moral/a zaužiti po treningu za optimalne rezultate?

Če izpustimo dejstvo, da je za optimalne rezultate potrebno spremeniti celoten način prehranjevanja, ne samo obrok po treningu, so po treningu najboljša izbira Whey proteini oz. sirotkine beljakovine, za čim hitrejšo regeneracijo telesa.

So proteini strup?

NE! Proteini = Beljakovine. Protein je samo bolj splošno uporabljen izraz, saj je kot tak poznan po vsem svetu, medtem ko so beljakovine slovenski prevod tega izraza. Beljakovine so osnovni gradniki telesa in eno od makrohranil brez katerega ne moremo preživeti. Med samim treningom ne krepimo telesa, ampak ga ‘uničujemo’, zato so po treningu telesu nujno potrebni gradniki (beljakovine), ki ponovno vzpostavijo ravnovesje. Temu pravimo progresija treninga oz. napredek, saj se tako telo dvigne na višji nivo.

Ali je v Telovadnici mogoče kupiti beljakovine?

Seveda, na voljo so vam različni okusi Whey proteinov oz. sirotkinih beljakovin, če uporabimo slovenski izraz. Gre za beljakovine, ki hitro pridejo v krvni obtok in tako najhitreje do celic, ki jih potrebujejo.